lördag 26 april 2014

Studiebesök i Kumla 23 aprilEtt tjugotal personer mötte upp i Kumla. Där väntade en guidning av Sjöparken och Växthuset. Vår mycket kunniga, inspirerande och trevliga guide var stadsträdgårdsmästaren i Kumla, Edit Ugrai.


Efter en kort presentation följde en rundvandring i Sjöparken. Etapp ett, det vill säga den konstgjorda sjön och området omkring den, är färdigställt medan man väntar på finansiering för att kunna genomföra etapp två som kommer att bestå av ett antal tematrädgårdar. 


När det gäller växtvalet har det inte varit helt lätt då man har styv lera att kämpa emot. Antingen har man fått anpassa växtvalet efter förutsättningarna, som att plantera kärrek i stället för vanlig ek, eller förändra miljön genom att byta jorden.


Edit berättade livfullt om de olika konstverken runt sjön. Bland annat har Anna Molander gjort ett antal små skulpturer med rymdtema. Där fanns till exempel ”Lilla Björn” där man om man gick nära och tittade mellan öronen på björnen hamnade i exakt position för att se Polstjärnan. 
Betydligt mycket större är den i Kina tillverkade bronsstatyn ”Skönhet” av Richard Brixel.


Inne i Växthuset tittade vi sedan på de gigantiska palmerna, kameliarummet och citrusrummet, allt mycket tilltalande. 

Växthuset har kommit till delvis som ett arbetsmarknads- och integrationsprojekt och Edit avslutade guidningen med att visa oss de delar av byggnaden som används för uppdrivning av plantor just inom detta projekt.


En del av deltagarna dröjde sig sedan kvar för en kopp kaffe i restaurangen medan andra vände hemåt nöjda med en mycket trevlig kväll.Besök på Plantmarknaden i Lindesberg 23 aprilPlantmarknaden i Lindesberg hade extra öppet så att medlemmar i trädgårdsföreningen kunde handla växter till rabatterat pris och få tips och råd om val och plantering. Ett antal medlemmar tog tillfället i akt att utöka sin trädgård med nya växter. 


Ibland var valet svårt, skulle man välja den fantastiska magnolian eller det mindre fänrikshjärtat 
"Burning Hearts"? 


Möjligheten fanns ju att inhandla båda eller kanske något annat av allt det vackra.