lördag 14 juni 2014

Backar, murar och pelargonkaka


Tänk så olika det kan vara, det här med trädgård. Precis som vi människor är olika varandra är våra trädgårdar ”individer” som skiljer sig åt. Därför är det också så spännande att få kika in i andras trädgårdar. Aldrig går det att i förväg föreställa sig hur de ser ut.


Den trädgård vi besökte den 10 juni, och som tillhör Marie och Gustav Jander, är definitivt en personlig trädgård, skapad av i första hand Marie, med stor hänsyn tagen till de naturliga förutsättningarna.

Marie
Dessa förutsättningar är bland annat en mycket sluttande tomt och sten, sten, sten. Och då handlar det inte om sten av storleken grus utan rejäla bamsingar som Marie använt till att bygga upp murar och terrasser av. Vi bemödade oss inte att räkna hur många murarna var, men de var många!


Nyanlagd uteplats
Komposterna var placerade högst upp i trädgården. Oj, vilket kånkande med allt som ska dit! tänkte nog en och annan av oss. Inga problem, lösningen syns på bilden, motor på skottkärran.


Genialt! Många var det som ville provköra.


Maries filosofi när det gäller växtvalet är att de växter som trivs får ta plats och trivs de inte så krusas det inte med vattning och annat utan då ska de helt enkelt inte vara där.

Tänk så olika aklejor kan se ut.
 Den vita aklejrutan fick många beundrande kommentarer.
Sprakande vallmo
Efter trädgårdsvisningen bjöd Marie och Gustav på saft och hembakad pelargonkaka som avrundning på ett mycket trevligt och givande besök i den varma försommarkvällen.