måndag 4 augusti 2014

En plats i solen, en gång till


"En plats i solen" var rubriken i ett tidigare reportage här på bloggen. Lika soligt och ännu lite varmare var det under vår första växtloppis i föreningen i samband med att Adolfsbergs Hembygdsförening firade Hembygdsgårdens dag på hembygdsgården Hagtorp den 3 augusti.


Växtförsäljningen föregicks av många funderingar inom styrelsen. Skulle vi våga oss på att ordna växtloppis? Skulle vi få ihop växter? Skulle det komma någon och handla? Vi bestämde oss för att göra ett försök och började sprida information via e-post och bloggen samtidigt som vi vädjade om växtbidrag från medlemmarna.

Lastad släpkärra
När vi så den 3:e augusti lastade växterna för att köra dem till hembygdsgården fyllde vi två bilar och en släpkärra. - Oj så mycket det blev, tänkte vi, och började fundera på vad vi skulle göra av allt som skulle förbli osålt. Vi hade inte behövt oroa oss!

Snart är allt på plats
Redan en kvart före starttiden började folk strömma till. De fick snällt vänta till kl 14 då handeln satte igång. Värme och semestertid verkade inte hindra intresset för att få plantera något nytt i trädgården.

De första kunderna väntar på att handeln kan börja
 Med hjälp av skänkta burkar med krusbärsmarmelad och körsbärssylt ordnade vi också ett lotteri.

Ett lotteri med syltburkar som vinster var populärt
Försäljningen gick långt över förväntan och två timmar senare kunde vi sjunka ner på en soffa i skuggan och pusta ut. Visserligen såg vi ut som kokta kräftor i värmen, men mycket glada och nöjda kräftor.Och, som det stod i Nerikes Allehandareportaget dagen efter, så hoppas vi kunna komma tillbaka med en ny växtloppis nästa år.

Reportage i Nerikes Allehanda 4 augusti

Svar på bildgåtan i blogginlägget från trädgårdsbesöket hos Rigmor och Con Fredriksson:
Växten heter Pimpernöt, (Staphylea pinnata). Något rätt svar på gåtan hade vi inte fått in före växtloppisen.