fredag 22 augusti 2014

Trädgårdsbesök i Skeppsta


Den 20 augusti var det dags för ännu ett trädgårdsbesök. Vi hade fått tips om en fin trädgård i Skeppsta nära Täby kyrka och efter lite "bearbetning" blev vi inbjudna att komma på besök. Vi blev inte besvikna!

Katarina med familj har bott i huset sedan 2000. Frågan är ändå om Katarina inte bott mesta tiden i trädgården under dessa 14 år. Mycket arbete och tid var nedlagt på att få trädgården så fin och tilltalande med vackra och spännande växter.

Två sorters rudbeckia.

Ett stilfullt gräs med röda bladtoppar
Vi var en stor skara som mötte upp, de flesta av oss förståndigt klädda i regnjackor på grund av småregnandet tidigare under dagen. 


Men regnet hade dragit vidare och återigen fick vi en trädgårdsaktivitet i solsken. Solen och den milsvida utsikten med härliga färger på åkrarna gav besöket en fin inramning. 

  

Det tog inte lång tid förrän vi hamnade framför en, för de flesta av oss, okänd växt, en slingrande sak på ett klättertorn. Vad kunde det vara? Några gissade på klematis, andra på riddarsporre medan någon menade att det liknande en stormhatt.


Här blev Katarina tvungen att hämta sin trädgårdspärm och plocka fram en etikett som sa "Slingerstormhatt". Aha! 


Nöjda med att ha fått saken utredd vandrade vi vidare för att beundra växter och trädgårdsarrangemang. Där fanns till exempel flera ställningar av armeringsjärn som var mycket snygga och där enkla pinnar instuckna i rutorna gav det hela en konstnärlig touch.Här är ett exempel på hur man kan ta tillvara på det man redan har, i det här fallet en gammal stege, för att göra en praktisk ställning till en klematis.


Efter att ha blivit bjudna på kaffe och minglat en stund tackade vi för oss och for nöjda hemåt, förvånat konstaterande att Skeppsta verkar vara den plats på jorden dit ogräs inte hittat. Så välskött och fint!