tisdag 21 oktober 2014

En trädgård i förvandling


Den 19 oktober hade vi vårt sedvanliga höstmöte, denna gång med föredrag av Ingalill Bergensten som berättade om uppbyggnaden av sin trädgård.


2007 blev Ingalill med stor trädgård vid sommarstället i Brevens Bruk. Trädgården hade mycket gräs, saknade både rabatter och trädgårdsland och där fanns endast ett par träd. Drömmen om en trädgård med strimlönn, glanskörsbär, silverpäron och ormhassel fanns hos Ingalill. Mer på önskelistan var rabatter med rundade former som var färgavstämda och även hade inslag av stenar. 

Att mycket hänt i trädgården under de sju åren som gått sedan dess fick vi många bevis för under kvällen. Döm själv av dessa före-efterbilder.

Före
Båda fotona: Ingalill Bergensten
Efter

Piskställningen som syns på bilderna ovan är idag kompletterad med ett stort vagnshjul och fungerar som växtstöd för klematis, rosor och blomman för dagen i en smakfull kombination. Återanvända saker förekommer på flera platser i trädgården, som exempelvis ett tidigare jakttorn som både fungerat som hönshus och koja till barnbarnen. Eller ett stort kvarnhjul som tidigare stått på en betongpelare som bord och nu är en trappa till lusthuset.

Före
Båda fotona: Ingalill Bergensten
Efter

Vid denna nyanlagda entrérabatt finns idag ormhassel, häggmispel, rhododendron, rosor och lökväxter. Även en sten finns där så flera av drömmarna har uppfyllts. Hjortar tycker också om trädgård och hoppar gärna över stängslet och hjälper Ingalill att rensa i trädgården vilket är ett problem och därför är staketet nu högre. Grinden är nytillverkad efter ett mönster som förekommer här och där i Brevens bruk. 

Till favoriterna i trädgården hör flera blå blommor som exempelvis flox, riddarsporre, hallonakleja, blå salvia (Salvia Patens), amsonia och Mariaklockor. 

Vit och blå bergvallmo       Foto: Ingalill Bergensten
Ingalills blogg heter "Poppys trädgårdsblogg". Nu vet vi varför. Vallmo heter ju poppy på engelska och det är mycket riktigt en av Ingalills favoritblommor. Hon överser med det mesta när det gäller vallmo, den får i princip placera sig var som helst i trädgården. Att vara utan till exempel bildens bergsvallmo har Ingalill svårt att tänka sig. Men även andra sorters vallmo är mer än välkomna liksom förgätmigej, violer, luktärter, magnolia, blåvinda, kattfot med flera.

Gullbandslilja         Foto: Ingalill Bergensten
Att skapa en trädgård ger många fördelar. Det ger motion, man kan följa årstiderna och det ger lycka när det blommar och man känner dofter. Ingalill avslutade föredraget med att visa några av sina primadonnor, en vit dubbel Trillium, en gul pion och den vackra gullbandsliljan (Lilium Auratum).


Efter föredraget var det så dags för lite social samvaro med information, fika och lotteridragning. 
Till glädje för vinnarna var ett fint vinstbord uppdukat med vinster skänkta av medlemmar och Trädgårdsväxter AB.