onsdag 8 juli 2015

En riktig fullträffDet är inte så ofta allt blir helt perfekt men när det handlar om trädgårdsföreningens utflykt till Stockholms skärgård den 4 juli blev det verkligen en riktig fullträff. För det var förstås på en ö ute i skärgården man skulle befinna sig på en av årets varmaste dagar. Att det dessutom var en fantastisk ö med en fantastisk trädgård anlagd av en mycket sympatisk och kunnig ägare gjorde ju inte saken ett dugg sämre. 


Efter att alla i sällskapet på olika vägar anlänt till Furusund stävade vi snart ut på öppet hav mot ön Enskär utanför Blidö. Taxibåten var fylld till sista plats med förväntansfulla trädgårdsentusiaster. 


Vid ankomsten stod Torsten Wallin och tog emot oss på bryggan och lotsade oss sedan över klipphällarna via "Timjangången" till sin trädgård.Frågan är om det ens är rätt att kalla det trädgård. Sällan har vi sett så många vanliga och ovanliga växter placerade så i samklang med naturen. Man hade lätt kunnat tro att de växte där naturligt. 


Torsten guidade oss och berättade om trädgårdens tillkomst, hur han studerat de ursprungliga växterna och tänkt till om vilka växter som skulle passa var. Det var spännande berättelser och Torsten var en mycket pedagogisk och trevlig ciceron.

Viloplats med utsikt mot havetFunkia, vårsköna och ormbunke

Vacker kombination med daggkåpa och nepeta

Taklök...
...och timjan i klippskrevorna


En klibbal formklippt för att inte störa utsikten

....köksträdgården


På väg till....


Ett sätt att smälta intrycken 
I boken "Vildros och kaprifol - trädgården på ön" berättar Torsten om sin trädgård. Läs den gärna, det var den som inspirerade oss till att genomföra besöket.


Stort tack till Torsten som, om allt går som vi hoppas, snart kommer till oss för ett föredrag, och Ann Larås som hjälpte oss att genomföra resan.