måndag 29 februari 2016

Att välja rätt växter för trädgården


Torsten Wallin
Efter årsmötet den 21 februari tog landskapsarkitekt Torsten Wallin vid och föreläste om "Sol eller skugga". Det blev en lektion, inte bara i vilka växter som trivs var, utan även i hur vi ska tänka om form och färg när vi planerar våra trädgårdar.


Knappformad Grekvädd
Förutom att trädgården vinner på att byggas upp i höjdled med marknära växter upp till höga träd kan det också vara värt att betrakta perennernas olika former. Spiror, knappar, klot, plymer, solform, flockblommigt, slöjor och gardiner var ord som fick tydlig innebörd genom många vackra bilderna.

Funkia vars latinska namn är Hosta

Olika former på bladen kan också göra mycket för trädgården. Bland annat funkian är mycket användbar med sina breda blad, vackra bladnerver och olika gröna färger.
Efter ett avsnitt om färglära fick vi besöka ett antal trädgårdar från söder till norr. Torsten visade bland annat bilder från sin egen fantastiska trädgård på Enskär i Stockholms yttre skärgård. Här finns både djup skugga i alkärret och stekande sol på de vindutsatta klipporna. I klippskrevorna växer flera sorters timjan som blommar i olika färgskiftningar av lila. Mycket vackert.


Alkärret innehåller växter som vit skunkkalla, funkia, ormbunkar och mossa, vilken Torsten rensar från nedfallande växtdelar med sin bambuborste.

Vit skunkkalla och vit vårsköna

Från Enskär är inte steget långt över vattnet till denna mossträdgård i Finland. Hm, undrar om man inte måste ha en mossträdgård ändå!Via lerjordsträdgård och buxbomsträdgård hamnade vi till sist i ett par trädgårdar långt norrut där perennerna växte manshöga.
Kontrasterande färger i en solig rabatt
För några år sedan formgav Torsten årets Mästarrabatt
Stämningsbild från Enskär

Tack Torsten för mycket matnyttig kunskap i kombination med en njutbar resa genom landet. Tack också för att vi får använda dina bilder till detta reportage.

Vi riktar också ett tack till medlemmar och Trädgårdsväxter AB som skänkte vinster till vårt lotteri.