tisdag 13 september 2016

 E-plantor - värda att satsa påEfter att ha lyssnat till Miriam Dovrén från Eriksbo Plantskola i Köping är vi övertygade om att E-plantor är något att leta och fråga efter i trädgårdshandeln. Ordet E-planta står för Elitplanta vilket betyder att det ska vara ett extra bra växtmaterial för svenska förhållanden, en kvalitetsmärkning för svenskodlade plantskoleväxter.


Det är plantskolorna som står bakom lanseringen av E-plantor och man har dubbla syften, dels att få fram bra växtmaterial, dels att själva kunna överleva i konkurrens med alla importerade växter som strömmar in i landet. Hela 85% av de växter som finns i trädgårdsbutikerna är importerade. Detta har man alltså ambition att ändra på. Idag är 20 plantskoleföretag medlemmar i E-planta ekonomisk förening.

Det som kännetecknar E-plantorna är att de är svenskodlade, utvalda för svenskt klimat, provodlade i Sverige, art- och sortäkta samt friska och motståndskraftiga.


Efter en intressant genomgång om hur man får fram bra växtmaterial och hur arbetet på en plantskola går till gav hon också många exempel på E-plantor värda att odla.

Inga B är glad efter att ha fått svar på sina frågor till Miriam
Efter att har avtackat Miriam för en mycket intressant och lärorik föreläsning var det dags för kaffe och te med smörgås och hembakad äppelkaka samt vinstdragning i lotteriet. Många passade också på att ställa frågor till Miriam.


Stort tack till Miriam för en trevlig kväll och till Trädgårdsväxter AB för generöst bidrag i form av vinster till vårt lotteri!