torsdag 23 februari 2017

Årsmöte och gourmetträdgård

 

Den 19 februari gick startskottet för trädgårdsåret 2017 i vår förening. Vi inledde med årsmöte och föredrag av Lena Israelsson. 

Mötesordförande Åke Jöneby och mötessekreterare Gunnel Öst
Årsmötet klarades av snabbt och effektivt under ledning av Åke Jöneby. Vi är glada att ha fått en ny ordförande i Per-Åke Forsgren efter att ha varit utan ordförande i ett år. Per-Åke Forsgren har tidigare varit ledamot i styrelsen. Han är även föreningens trädbeskärare. Nya i styrelsen är Anita Axelsson, Ulf Lundin och Mona Karlsson. Vi hälsar dem varmt välkomna samtidigt som vi tackar de avgående styrelsemedlemmar Mona Hall, Brith Inger Hammar Ericsson och Birgitta Pyyluoma för deras arbete.

En stor tackkram till Mona Hall
Efter årsmötet var det så dags att fylla lokalen med ytterligare föredragsintresserade. Salen blev i det närmaste full av egna medlemmar samt medlemmar från våra samarbetsföreningar liksom andra gäster. Det som lockade den stora skaran var Lena Israelsson som skulle tala om "Gourmetodling - att odla växter av gourmetkvalitet".



 Här är lite av det som Lena talade om:
Lena Israelsson Foto: Privat
  • Många av våra köksväxter, hela 80%, är så kallade kallvädersväxter, det vill säga att de tål frost. Varmvädersväxter är de som inte gör det till exempel tomat och gurka.
  • Lena rekommenderar upphöjda bäddar och gärna odlingslådor där det är lämpligt att ha samma plantavstånd som radavstånd.
  • Lenas favoritjord är lerjord uppblandat med kompost som efter hand ger en mycket fin odlingsjord.
  • Gödslingen är viktig och Lena nämnde  ogräsgrens, kompost, tång, gräsklipp, löv och stallgödsel och guldvatten (urin) som bra näringsgivare.
  • Det är lämpligt att mylla ner näringen lite och också täcka odlingen för att få fart på växandet.
  • När det gäller växtval utifrån smak menar Lena att de gamla beprövade sorterna ofta håller bäst. De är genetiskt rika och därför också rikare på smaker.
  • Exempel på växter som Lena alltid återkommer till är mangold, persilja, portlak, plocksallad, störbönor m fl och några bra sorter är plocksallad ´Little Gem´, störböna ´Blauhilde´, sockerärt ´Carouby de Mausanne, vaxböna ´Märta´, slanggurka ´Suyo Long´, squash ´Costata Romanesco´, rödbeta ´Forono´, tomat ´Mei Wei´och kronärtskocka ´Herrgård´.

Vi tror inte att någon gick hem besviken efter det föredraget. En åhörarkommentar var: "Jag trodde det här skulle vara jättebra, men det var ännu bättre!" Så stort tack till Lena för ett mycket givande och trevligt föredrag.










Vi hade också sedvanligt lotteri med många fina vinster som bland annat var skänkta av Trädgårdsväxter AB,
Blomsterlandet Marieberg och några medlemmar.
Stort tack för det!
Och självklart blev det fika med goda hembakta kakor i pausen.

Här är det efterfrågade receptet på kakan med marängtäcke:

Solbackarutor              Ugn: 175 grader, 18 minuter
200 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 äggulor
1 msk vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

200 g blockchoklad

3 äggvitor
2 1/2 dl socker

Rör smör och socker och blanda sedan i de andra ingredienserna. Bred ut smeten (som ska vara ganska hård) i en bakplåtspappersklädd långpanna. Smält chokladen och ringla den över smeten. Vispa äggvitorna och blanda dem med sockret till en marängsmet, som breds ovanpå kakan. Grädda den i 175 grader i 18 minuter. Skär kakan i rutor innan den svalnat helt.

Receptet hämtat från boken Långpannans lov.