torsdag 29 juni 2017

Det var en kväll i juni....I midsommartid, den 21 juni, gjorde vi en utflykt lite längre bort än vi brukar. Målet för resan var en bigård i Svinnersta, Vretstorp. Väl där kunde vi konstatera att avståndet inte avskräckt, uppslutningen av intresserade trädgårdsvänner var god.


Pierre Berhin, som är en mycket kunnig biodlare, var vår värd. På den vackra gården var en hel flygel avsatt för aktiviteter runt biodling. Där inleddes också vår kväll med en Power Point-presentation av bin och deras fascinerande värld.
Pierre var en utmärkt föreläsare och intresset från åhörarna gick inte att ta miste på.

Innan det var dags att besöka bina fick vi provsmaka "mjöd" framställd från gårdens äpplen. Det fanns ca 100 äppelträd och en stor fruktpress som används flitigt för mustning på hösten.Sen kom eldprovet för somliga av oss. Skulle man våga ta på sin en heltäckande dräkt och gå in till bina? Ett gäng bestämde sig för att göra det och väl där få vara med om att skilja ut ett nytt bisamhälle.Det var en spännande procedur där ram efter ram fick lyftas ur lådan/kupan för att hitta celler med nyfödda drottningar. En sådan drottning skulle sedan separeras från kupan och tillsammans med ett antal drönare och arbetsbin placeras i en ny låda.

De som inte antog utmaningen att träffa bina på nära håll kunde titta på vackra blommor, grönsakslandet eller inta sitt fika i den vackra miljön.
Vi provsmakade även honung av fjolårets skörd som smakade jättebra. Årets första skörd är färdig om ca 3 veckor och nästa i slutet av juli.
Bikurser bedrivs på gården med Pierre som ledare och på hösten sker mustning, både av gårdens äpplen och av medhavda äpplen.


Tack Pierre Berhin för en inspirerande, lärorik och fascinerande kväll bland blommor och bin.