lördag 21 oktober 2017

Lise-Lotte Björkman, en sann odlingsentusiast...

 

...eller vad ska man annars kalla den som med liv och lust anlägger en stor köksträdgård och får omfattande skördar som man sen inte är särskilt intresserad av att ta hand om? Men vi tar det från början.

Söndagen den 8 oktober var det dags för årets sista aktivitet i vår förening då vi fick besök av Lise-Lotte Björkman från Riksförbundet. Hon höll ett uppskattat föredrag om "Köksträdgårdens fröjder" som avlyssnades av en stor skara intresserade. 


Efter en inledning där Lise-Lotte benämnde sig som generalist - kan lite om mycket - fick vi snart bevis för att hon nog kunde mer är "lite"om det mesta. Hon inventerade olika sätt att odla, inne, ute, i pallkrage, med aquaponisk och hydroponisk odling, i säckar och så vidare, vilket fick oss att förstå att man i princip kan odla överallt. Och superenkelt är det också om man ska tro föredragshållaren. Lite ärtor i ett tråg så har man snart ärtskotten till salladen klara.


Roligt var det att höra vad vi främst odlar för ätbart. Vanligast i våra trädgårdar är kryddgrönt, vinbär, rabarber, äpple, tomat och sallad.


Efter fikapaus med Monas mycket uppskattade hembakade bröd talade Lisa-Lotte om sitt eget fröjdefulla odlande.

För att återknyta till inledningen så har hon anlagt en stor, mycket genomtänkt köksträdgård.
Bra design på trädgården, växelbruk, blandning av blommor och grönsaker gör att det växer mycket bra trots att markförutsättningarna inte är de bästa.


Med stor entusiasm provar Lise-Lotte olika grönsaker som till exempel olika sorters gurkor där hon menar att Chinese slang är god, Tanja ger rikligt och citrongurka inte smakar särskilt bra. Att sedan ta hand om skörden i köket är inget som intresserar Lise-Lotte särskilt mycket. Odla så mycket främst för odlingens skull - ja då måste man väl vara en sann odlingsentusiast!


Tack till Lise-Lotte för ett mycket trevlig och personligt färgat föredrag, där även vedermödor och bakslag i köksträdgården fick sitt utrymme.


Medlemmar kan ställa frågor till trädgårdsrådgivarna på Riksförbundet Svensk Trädgård och kan då komma i kontakt med Lise-Lotte Björkman eller Henrik Bodin och få råd och vägledning.

Vi tackar också Blomsterlandet Marieberg, Trädgårdsväxter AB och enskilda medlemmar som bidrog med fina vinster till det uppskattade lotteriet.