fredag 27 april 2018


Tomater, tomater, tomater!
Arbetsintensivt, ja så skulle man kunna sammanfatta konsten att driva en tomatodling. Familjen Groenewegen vet vid det här laget vad som krävs av arbete, då de sedan 13 år tillbaka driver Karintorps tomatodling utanför Åsbro. Och det är ingen liten tomatodling vi talar om, cirka 14000 plantor på en yta av 4212 m2 och cirka 25 olika sorters tomater som kräver sin dagliga skötsel under odlingssäsongen. Karintorp levererar tomater från april till november och övriga månader ska förstås all planering, plantering och drivande av plantor ske. Arbetsintensivt var alltså ordet!En del arbetsmoment är naturligtvis automatiserade, och tur är väl det. Vad sägs annars om vattning av plantorna en gång i kvarten under sommaren? Förutom vatten får plantorna förstås näring och dessutom extra koldioxid för att växa optimalt. Tomaterna odlas inte i jord utan i kokosfiber. Får de bara rätt näring kan de i princip odlas i vilket substrat som helst.


Dessutom måste plantorna skyddas och eftersom man inte vill bespruta sker allt skydd genom biologisk bekämpning. Gråmögel och några andra sjukdomar är ändå ett hot.


En kommersiell tomatodling är ganska olik vår egen husbehovsodling. De sorter som används är inte de som vi finner i fröhandeln. Alla är F1-hybrider, vilket gör det svårt för oss att ta frön från köpetomater och få samma sort tillbaka. Groenewegens sår inte frön själva utan köper in ympade sticklingar som beskärs och får två grundstammar.

Man gör det inte heller lätt för sig genom att välja de sorter som är mest motståndskraftiga eller mest produktiva utan fokus ligger först och främst på smaken, vilket förstås tilltalar oss som konsumenter. Vi fick möjlighet att provsmaka olika sorter och vi var eniga om att de smakade mycket bra.

Pollineringen sköts av humlor, bin är inte lika effektiva för just tomater, och det är inte så att man öppnar dörrarna och hoppas att humlorna ska hitta in. Nej dessa humlor är långväga gäster då de är uppfödda i Tjeckien och importerade från Holland. Efter några veckor har humlorna gjort sitt bästa och även om de får leva kvar i växthuset behöver nya humlor införskaffas kontinuerligt.

Vi var många som denna vackra kväll tog oss till Karintorp för den trevliga guidningen. Så många att gruppen fick delas i två.Många passade också på att köpa med sig några olika sorters tomater eller annat hem från gårdsbutiken som förutom tomater också säljer ägg från egna höns, aubergine, paprika och gurka. En del hade också med sig fikakorg och passade på att fika i gröngräset i den härliga sommarvärmen.

Bild: Karintorp
Stort tack till Nynke och Cees Groenewegen för en mycket intressant och trevlig kväll!