fredag 8 juni 2018

Örebros fantastiska stadsparkDen sista aftonen i maj var det dags för ett besök i vår vackra stadspark. Att stadsparken har den utformning den har idag är mycket en mans verk, vår förre stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafves. Med stort kunnande, fingertoppskänsla och ett estetiskt öga har parken under hans tid utvecklats till något alldeles extra.


Det var också Lars-Erik Krafve som guidade oss denna varma majkväll. Nu när han kan se tillbaka på sitt livsverk var det med mycket stolthet han visade oss runt.


Guidningen inleddes vid entrén vid Floragatan där konstverket Resonans finns, det dyraste konstverket i Stadsträdgården fick vi veta. Markbeläggningen runt konstverket består av grythytteskiffer, en detalj som många nog inte lägger märke till.


Fascinerade blev vi av alla fina, höga och ovanliga träd vi passerade. En allé med plataner är relativt nysatt. Häckarna runt Blomstergatan sköts mycket väl och består av idegran. Skrattade gjorde vi gott när vi fick höra att någon besökare trott att det heter idégran.


Den del av parken som stenkonstnären Helge Lundström designat imponerade på oss. Vatten, växter och stenar bildar en mycket genomtänkt och vacker enhet.Vi fick också tillfälle att beundra alla rhododendron som blommade som bäst, några magnolior som fortfarande fanns i blom, rosor och pioner som börjat slå ut.

Lite ny kunskap tog vi alla med hem men framför allt fick vi en kväll full av njutning. Stadsparken är verkligen fantastisk!


Stort tack till Lars-Erik Krafve för en härlig kväll!