onsdag 3 oktober 2018

 Vilket äppelår - vilken äppelfest!

 

För andra gången ordnade vi tillsammans med flera andra föreningar en Äppeldag i Carl Strömbergs Äppelgård i Hidingsta. Och för andra gången dignade träden av äpplen och solen sken på oss. 

Uppdukat och klart att ta emot besökare
Under de tre timmar den 23 september som Äppeldagen pågick hade vi från Adolfsbergs Trädgårdsförening dukat upp ett antal lekfulla prova-på-aktiviteter lämpliga för både barn och vuxna. Där fanns skulptering i äpplen, äppeltryck, sådd av kärnor, tillverkning av äppellyktor, gissa kärnantal, skala längsta skalet och klurfrågor. Dessutom demonstrerade Per-Åke beskärning av äppelträd och svarade på frågor.
Skulptering i äpplen

 Äppeltryck

Beskärning


Örebro Norra Trädgårdsförening hade provsmakning av olika äppelsorter. 

Glanshammars Trädgårdsförening skötte om både parkering och korvservering.
  
De som hade förberett mest inför äppeldagen var ändå Carl Strömbergsföreningen som, förutom att ha gjort fint i trädgården, hade gjort äppelmust till försäljning och tog hand om fikaserveringen med hembakta äppelkakor. De demonstrerade också äppeltorkning och hade ett bord med riklig information om äpplen. 
Inte minst uppskattat var bestämningen av äpplen där kön stundtals var lång. Och något annat var inte att vänta med en sådan expert som pomologen Christer Sandberg som också är ordförande i Sveriges Pomologiska Sällskap.








Det är bara att hoppas att besökarna från de olika föreningarna hade en trevlig dag, njöt av att ströva omkring bland äppelträden, fick tillfälle att prata och fika med bekanta och obekanta och kanske också fick lite tips om äpplen och en äppelljuslykta att ta med hem.


Vi vill rikta ett tack till övriga föreningar för trevligt samarbete och ett särskilt tack till Carl Strömbergsföreningen för att ni upplåter den vackra Strömbergsträdgården till Äppeldagen.

Här kommer till slut ytterligare några bilder från dagen:

Våra medlemmar Stina och Brita ser ut att trivas.
Stora och små äpplen på samma träd.
Naturligtvis bjöds det på äpplen här och där.
Man kunde få med sitt ett kärnsått äppelträd som till exempel kan användas som grundstam till ympning.
En äppelsvarv är ett tidsbesparande hjälpmedel som både skalar, kärnar ur och skivar.
Huvudpersonerna för dagen - äpplena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar