söndag 14 april 2019

Pelargoner upp över öronen....


....ja det kan man påstå att Evy Hultqvist har med sina ca 600 pelargoner. Hur många de är i sticklingstider vågar man knappt tänka på.

Evy började sitt föredrag den 7 april med att berätta om sitt pelargonintresse och hur det vuxit fram och kommit att fylla hus, balkong, uterum och två växthus. Som tur är har hon en hjälpsam make och svärdotter som rycker in när det ska tas sticklingar respektive vattnas. Ett tredje växthus är på gång. Där har hon lovat maken att det inte ska finnas pelargoner men hon lät inte riktigt övertygad själv.




Vi fick sedan pelargonen belyst ur olika vinklar, alltifrån historia med vilda pelargoner från olika håll av världen, insamling av gamla sorter via POM, Programmet för Odlad Mångfald, modern utveckling med stort utbud av framför allt zonalpelargoner, samt skötsel, övervintring och skadedjur. Det sistnämnda är inget stort kapitel då pelargonen i stort är en problemfri växt med bra motståndskraft.





Lite speciellt är det med de gamla sorter som kommit fram genom POM och ofta har en spännande historia genom att de vårdats och bevarats genom generationer och nu finns uppförökade för
försäljning. Där finns till exempel pelargonerna Selma från Misterhult och Alice från Mästerby. Den som vill fördjupa sig i äldre pelargoner kan göra det på Julita där nationalsamlingen finns.

Vildpelargoner har ofta annorlunda form på bladen och stark doft.

 Här är några exempel.








 Caliente Pink, en riktig knallrosa, enkelblommande pelargon som utsågs till årets pelargon härom året.


 Och så den kanske mest älskade av alla pelargoner, Mårbacka.



Evy hade också med sig ett stort antal sticklingar som hon sålde till hugade spekulanter. 

Här passar några tidigt anlända på att göra fynd bland sticklingarna före den stora anstormning.








Ja för mycket folk blev det och vi kunde konstatera att det minsann inte var något fel på  intresset för pelargoner, när salen snabbt fylldes med förväntansfulla åhörare.

Tack till Evy för föredraget och Trädgårdsväxter AB, Blomsterlandet och medlemmar för skänkta vinster till lotteriet.



Till sist en bild från dagen före, det vill säga den 6 april, då några medlemmar var på Blomsterlandet och informerade om vår förening.

1 kommentar:

  1. Synd att jag var bortrest för jag älskar pelargoner !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera