onsdag 18 september 2019

En äppelnörds betraktelser


Ja, vad ska man ge vår föredragshållare för epitet? Äppelfantast? Expert? Nörd? Guru? Allt verkar stämma på Christer Sandberg som har haft ett, näst intill, livslångt intresse för äpplen och därigenom samlat på sig stor kunskap.


Den 11 september höll Christer ett mycket trevligt, spirituellt och roande föredrag om hur hans intresse för äpplen vuxit fram och utvecklats genom åren och, som det verkar, till viss del styrt hans liv.

Det började i barndomen med att Christer faktiskt valde att äta äpplen framför godis. Särskilt hängde det ihop i bokslukaråldern att läsa en god bok ätandes äpplen. Christer kommer fortfarande ihåg smakerna på de olika äpplen han åt då.

I vuxen ålder blev Christer och hans familj med hus och där fanns äppelträd. Ett behov av att veta mer om hur han skulle sköta träden föranledde Christer att delta i en studiecirkel ledd av Harald Karlsson. Så intressant var det att han deltog i cirkeln en andra gång.

"Ju mer man lär sig ju lättare är det att minnas" upptäckte Christer och fortsatte studierna på egen hand. Till god hjälp var de äppelböcker som fanns. Anton Nilssons pomologibok lästes från pärm till pärm. Senare kom Håkan Svenssons och Görel Kristina Näslunds böcker och kompletterade.

Med tiden började Christer hjälpa till att sortbestämma äpplen och märkte att det gick bra. Åtskilliga är de äppelsorter Christer har undersökt genom årens lopp. 26 olika variabler finns det att undersöka på frukten för att någorlunda säkert komma fram till rätt sort. Med tanke på att det blir en ny äppelsort av varje kärna som gror, finns det förstås ett otal ej namngivna frösådder, vilket komplicerar det hela.


Carl Strömbergs äppelgård, där Christer finns med i sällskapet som sköter trädgården, har en särskild plats i hans hjärta. Roligt verkar de också ha tillsammans som till exempel när de ska framkalla god skörd med en "wassailing" - ceremoni enligt irländskt mönster. Man tänder eld, sjunger och lägger rostade brödskivor i grenklykorna. Om det hjälper förtäljer inte historien.

Bilden härintill är förstås en "fake" bild med fel årstid, bör vara vinter, men det kanske inte skadar att tänka på nästa års skörd redan nu.

På tomten intill äppelgården har Christer med hustru nu byggt och flyttat in i ett nytt hus där det planteras och ympas för fullt. Bland annat är en lepagehäck i vardande.
Efter att ha berättat en dråplig historia om en delvis misslyckad äppelresa till Kazakstan, avslutade Christer föredraget med att ge några tips om beskärning och ympning samt visa bilder på en del äppelsorter.

Stort tack till Christer för en mycket inspirerande kväll!


Som vanligt hade vi ett dignande prisbord med vinster skänkta framför allt av Trädgårdsväxter AB och Blomsterlandet Marieberg. Tack till er också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar