söndag 2 februari 2020

Oj vilken start på året!


Att det verkar finnas en uppdämd längtan efter trädgård och trädgårdsinspiration var tydligt när vi inledde året med ett föredrag av Sara Brenne. Vi bar extrastolar och räknade till slut in inte mindre är 74 deltagare. Så roligt!

Kön ringlade sig lång vid entrén
Sara Brenne


Sara från Nyhagens Trädgård, som ligger i Västergötland, pratade om växter till det som, även i Sverige, kallas woodland, det vill säga den lite vildare delen av trädgården. Vi fick förslag på allt från tidiga lökväxter, perenner, buskar och träd till växter med vacker höstfärg.
Här några av de växter Sara rekommenderar:Tidigt på våren blommar trollhasseln. Sorterna på bilden är: den röda `Feuersauber´, den orange `Orange Peel´, den gula `Jelena´.Något senare än snödroppar blommar snöklockan. Den som vill frossa i sådana kan se dem i stort antal i klosterparken i Vadstena om man prickar in rätt tid.

Trillium, eller treblad på svenska, är en perenn som blommar på försommaren. Namnet bär den med all rätt då det finns tre av det mesta, blad, foderblad, kronblad och pistillmärken. Men ingen regel utan undantag, ståndarna är sex stycken. Vanligast är den vita varianten men det finns fler vackra sorter som denna trillium vaseyi.

Knoppigt treblad med vackert bladverkHostor, eller funkior på svenska, breder under sommaren ut sina stora blad och är därför mycket lämpliga att använda i rabatter där de täcker vissnande lökväxter och överblommade vårväxter. Här en nyare sort med namnet `Whee´.En inte så vanlig växt i våra trakter är kryddbusken men enligt Sara är den härdigare än den beskrivs och växer mycket bra hemma hos henne i zon 3 till 4. Här sorten `Hartlage Wine´.


Saras favoritväxt magnolia fick förstås sitt utrymme bland alla andra växter. Här sorten `Maxine Merrill´. Saras egenhändigt framtagna sort `Märta´ är döpt efter en släkting.
Vackra höstfärger bör vi inte glömma i våra trädgårdar, tycker Sara, och då passar ju lönnar bra. Här sorten `Autumn Moon´.Förra året arrangerade vi ett lyckat januariföredrag tillsammans med övriga trädgårdsföreningar. I år var det vi och trädgårdsamatörerna som stod för fiolerna. Övriga föreningar var förstås inbjudna. Vi får ofta höra från medlemmar i de olika föreningarna att de särskilt uppskattar att man kan besöka varandras aktiviteter. Ett framgångskoncept att bevara med andra ord. Efter att ha inlett året med en riktig rivstart önskar vi er alla välkomna till våra övriga aktiviteter under trädgårdsåret 2020.Tack till Sara Brenne, alla åhörare och till Trädgårdsamatörerna för trevligt samarbete!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar