Program

Program för Adolfsbergs Trädgårdsförening 2020

"En förening med växtkraft" 


Förutom att det växer i våra odlingar stämmer årets tema in på att vi växer både när det gäller antal medlemmar och antal programpunkter. 

Våra aktiviteter är gratis om inget annat anges. Vanligtvis krävs ingen föranmälan. På föreläsningarna säljer vi förtäring. Den som behöver specialkost ombeds höra av sig i god tid före mötet. Vi har också lotteri och tar tacksamt emot vinster. Eventuella ändringar eller tillägg i programmet kommer att publiceras på denna sida samt på förstasidan, liksom i epost-meddelande till medlemmarna.

Varmt välkommen till våra aktiviteter! 

Är aktiviteten märkt med en kaffekopp passar det att ta med fikakorg. 
 

26 januari kl 15.00 "Woodland - trädgårdens lundparti"


Sara Brenne håller föredrag om lämpliga lundväxter. Det blir tips om allt från lökväxter och perenner till buskar och träd. Lite om magnolior blir det nog också då det är ett av Saras stora intressen.

Sara driver tillsammans med sin familj Nyhagens trädgård som ligger i Mark mellan Borås och Varberg. I trädgården växer 40 magnolior men också många andra växter. Plantskolan har ett sortiment som präglas av intresset för magnolior, buskar och träd, men där finns även perenner och clematis. Sara är också keramiker och gör stengodsskulpturer och bruksföremål. Kameran följer ofta med ut i trädgården och till olika sevärda trädgårdar och ger sedan bildmaterial till föredragen.
Nyhagens Trädgård 
Samarrangemang med Trädgårdsamatörerna.
Plats: Adolfsbergskyrkans stora församlingslokal, Glomman 127.
Inträde och fika: 50 kr 

8 mars kl 14.00 Årsmöte

Sedvanliga förhandlingar. Kallelse i det tryckta programmet.

kl 15.00 "Lyckad odling med biokol och täckodling" 

Börje Remstam som bor utanför Eskilstuna är vår föredragshållare. Han menar att användandet av biokol och täckodling är de bästa garantierna för en lyckad odling. Börje vet vad han talar om efter lång erfarenhet, 40 år med täckodling och 10 år med egen tillverkning av biokol. Han vill gärna inspirera oss till användning av dessa båda metoder.

Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Inträde och fika: 30 kr INSTÄLLD pga Coronapandemin! 
24 mars kl 18.00 Blomstermarknad

Systrarna Agneta och Susanne Almstedt har öppnat blomstermarknad i växthusen i Mosås. Vi besöker dem och får under kvällen 10 % rabatt på det vi handlar. 
Plats: Nordanåsvägen 5 
26 april kl 15.00 Föredrag med Britt Billingmark
"Forma en rosenträdgård att njuta av"

Vår egen medlem Britt kommer att prata om förutsättningar, idé, planering och rätt plats för rosor. Det blir råd och tips. Och vad är egentligen njutning i en rosenträdgård? Det blir också bilder på Britts bästa rosor. På sensommaren får vi sedan möjlighet att komma till Britts trädgård och njuta.
Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Inträde och fika: 50 kr 
12 maj kl 19.00 Besök i handelsträdgård
Trädgårdsväxter AB

Efter förra årets mycket uppskattade besök i handelsträdgården på Bondsättersvägen återkommer vi med samma koncept i år. Vi får en presentation av årets växtnyheter och kan sedan handla med 20 % rabatt under kvällen.
Plats: Bondsättersvägen 87

 3 juni 19.00 Trädgårdsbesök i Örebro
"Förädlad naturträdgård"

Vi besöker Pia Åkerbergs och Ulf T  Hallbergs trädgård där de värnar om biologisk mångfald. Där finns naturtyper från vått till torrt, många olika trädgårdsrum och slingrande gångar samt en mångfald växter.

Ulfs presentation av trädgården:
"Villatomt 927 kvm, svagt kuperad naturtomt. Från näringsfattig tallmo 1980 via nyttoträdgård med bärbuskar och fruktträd 1982 - 85. Samlarträdgård 1986 - 90, med bland annat alpina växter märkta med latinska namn, till en  naturträdgård där fokus alltmer vilar på BIOLOGISK MÅNGFALD. En mångfald av växter, marktäckare, perenner, träd. Trädgårdsrum med mjuka väggar av buskar, klängväxter och träd. Cirka 120 m slingrande gångar i olika stenmaterial strömmar genom trädgårdens olika rum där små "slå dig ner- platser" är mjukt inpassade. Mina märkliga utsmyckningar begränsas då  och då av min fru Pia. Pia tycker om sommarblommor, framför allt pelargoner och fuchsior. Icke höjdrädda rosor tycker vi båda om. Trädgårdens djurliv omhuldas. Välkommen in i vår trädgård i försommartid! Pia Åkerberg och Ulf T Hallberg."

Plats: Högamovägen 1, Brickeberg, Örebro


 


23 juli kl 18.00 Trädgårdsbesök Kumla
Besök i Skyberga, Kumla

Gerd och Sven-Olof Lannhard tar emot oss och visar sin trädgård. Här finns både perenner, som hostor och olika grässorter, och ettåringar men även mycket ätbart som gurka, tomater och kål. Man drar själva upp plantor både från frö och med sticklingar. Gerd och Sven-Olof har också dammar och kanaler, växthus och ett nytt orangeri.
Plats: Skyberga 115 Kumla
Samåkning från Adolfsbergs vårdcentral kl 17.30

 

 

4 augusti kl 19.00 Trädgårdsbesök i Hampetorp
Besök i en rosenträdgård

Britt Billingmark, som höll föredrag hos oss i april, visar nu sin trädgård. Britt hade tidigare en trädgård på Brunnsgärdet, som vi besökte 2016. Den trädgården är nu flyttad till Britts nya hem i Odensbacken. 

Såhär skriver Britt om trädgården:
"Välkomna till en Rosenträdgård som tar lite tid att njuta av. Den är indelad i nio olika områden utifrån Feng Shui. Trädgården är inne på sin tredje sommar och ligger på gammal Hjälmarstrand, så här finns det sand. Här finns 400 olika rosor samt ett 40-tal klematis och pioner. I min trädgård finns över 120 olika rosor från odlaren Tantau.
I trädgården finns också ett 80-tal liljor, dagliljor, asiatiska liljor, orientaliska liljor och ett flertal Martagonliljor varav "Kallmora" är en raritet som kanske blommar redan den 4 augusti. Jag bjuder på kaffe med dopp. Britt"
Plats: Lagerstigen 8, Odensbacken
Samåkning från Adolfsbergs vårdcentral kl 18.30

6 september kl 15.00 Föredrag - Per Bürger
"Framtidens trädgårdsväxter" 

Per driver Bürgers växtgård i Köping. Han kommer att berätta om nyheter och växter han tror på i framtiden. De växter han tar med och visar är sedan till salu.
Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Inträde och fika: 50 kr 


 20 september kl 13.00 - 16.00 Äppeldag
Äppelfest i Carl Strömbergs Äppelgård

För tredje gången ordnar vi, tillsammans med andra föreningar, en äppelfest i den restaurerade äppelgården i Hidingsta. Det blir många aktiviteter. Mer information kommer här och via epost.
Plats: Carl Strömbergs Äppelgård i Hidingsta 325

11 oktober kl 16 Föredrag med Ann Larås
"Trädgårdsdrömmar för själen"

Det är belagt att vi mår bra av att arbeta i trädgård och vistas i trädgårdsmiljöer. Detta gäller förstås även när vi reser och besöker vackra platser och kreativa trädgårdar som andra skapat. Utifrån det perspektivet tar Ann oss med till trädgårdar vid Medelhavet, i Italien och Frankrike. Det blir en färgstark berättelse med många bilder från resor till fantastiska platser med vackra växter och planteringar, intressant arkitektur, spännande personligheter och historiska tillbakablickar.

Ann har besökt oss tidigare och då med ett mycket uppskattat föredrag om engelska trädgårdar. I samband med det bjöd vi in till afternoon tea, även det mycket uppskattat. Denna gång bjuder vi in till Medelhavsafton och bjuder på lite matigt i form av en plocktallrik med sydeuropeiskt tema samt något sött.
Anmälan senast 5/10 via epost adolfsbergstradgardsforening@gmail.com eller samtal/sms till 070 424 38 05.
Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Inträde och förtäring: 100 kr

24 november kl 18.00 Binda krans
Julpyssel på Handelsträdgården i Mosås

Vi avslutar året med att återigen besöka systrarna Agneta och Susanne Almstedt i deras växthus i Mosås. De lär oss att binda en vacker krans till jul. Allt material ingår i priset som är 300 kr.
Plats: Nordanåsvägen 5, Örebro


Övrigt:
26 - 29 mars Trädgårdsmässan "Nordiska trädgårdar" 
på Älvsjömässan i Stockholm


24 maj Trädgårdsdag i Karlslund kl 11 - 16 Obs! Ändrat datum

28 juni "Tusen Trädgårdar"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar