söndag 25 augusti 2019

Två helt olika trädgårdar


Ja det var verkligen kontraster när vi besökte två trädgårdar nära varandra på Kilsbergskanten den 20 augusti.

Först ut var Kajsa Källerus trädgård. Efter att lyssnat på Kajsas mycket intressanta föredrag om permakultur förra hösten (se reportage från den 9/11 2018) var det förstås extra spännande att få se hennes idéer omsatta i verklighet.

Kajsa inledde besöket med en liten introduktion om sina odlingstankar. Sedan blev det rundvandring tillsammans med Kajsa som guide och som avslutning lite provsmakning. Det var ett trevligt upplägg med många tankeväckande inslag. Även de som inte lyssnat på Kajsa tidigare fick en bra inblick i hennes odlande.


Kajsa slog ett slag för perenna grönsaker. En och annan funderade nog om grönsaker verkligen är perenna men vid närmare eftertanke kom vi förstås på en hel del ätbart som är flerårigt. Bär, frukt, rabarber, gräslök och andra löksorter som till exempel piplök, kryddörter med mera. Havtorn och fläder fanns också i Kajsas trädgård.

Så långt det går försöker Kajsa vara självförsörjande och undvika att köpa frukt och grönsaker som transporteras långt eller ger människor i andra länder sämre levnadsförhållanden. Ett eller ett par havtornsbär innehåller till exempel lika mycket C-vitamin som en hel apelsin och kan bli ersättning för citrusfrukter på så sätt.


Kajsas kålland imponerade på de av oss som i sommar har brottats med kålfjärilsinvasion. Även här fanns skador men nu på eftersommar hade plantorna repat sig.


 


Med tanke på att Kajsa odlar i Kilsbergen, med en högre växtzon än i Örebro, är det intressant att se hur fint hon får grönsakerna att växa. Imponerande var till exempel Lokförare Bergfälts jätteärt, en sockerärt som var riktigt stor.
Plockmogna bondbönor går bra att göra guacamole på om man vill undvika att köpa avocado av klimatskäl, det går åt stora mängder vatten vid odling av avocado. Piplöken är perenn och passar bra att klippa bladgrönt av.
Imponerande Humleanläggnng och Kryddtagetes med smak av citron.För bara ett par veckor sedan sådde Kajsa nya snabbväxande grönsaker som sockerärt, dill, spenat och asiatiska bladgrönsaker. En egen låda fick vintersalladen Machesallad. Armeringsnätet hindrar grannens katt från att använda lådan.
Mycket nöjd är Kajsa med sin solcellsbevattning som fungerar perfekt för bevattning i växthuset.

Trängsel vid avsmakningsbordet där det bjöds på kapris gjorda på fläderbär, picklad rabarber, flädersirap och vatten med rabarbermos.Stort tack till Kajsa för ett mycket trevligt och lärorikt besök.

Nu gällde det att hinna nerför backen till Marita Asklöv och hennes trädgård innan mörkret föll på, försenade som vi var efter asfalteringsfördröjning på Ekersvägen. Men alla besökarna, som var ett trettiotal, hann bra med att ta del av en helt annorlunda trädgård där fokus låg på prydnadsväxter, perenner, träd och buskar, som även de växte frodigt mitt i skogen.

Marita har eget trädgårdsdesignföretag, håller kurser och jobbar dessutom på Trädgårdsväxter AB. Hon har stor växtkunskap och kunde ge svar på det mesta vetgiriga besökare frågade om. Här några bilder från den vackra trädgården.

Asklönnen här ovanför är en av Maritas favoriter, speciellt på våren då bladutspringet är alldeles rosa.

Stort tack också till Marita för ett trevligt besök med mycket att vila ögonen på!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar