Program


Program för Adolfsbergs trädgårdsförening 2019

Våra aktiviteter är gratis om inget annat anges. Vanligtvis krävs ingen föranmälan. På föreläsningarna säljer vi förtäring. Den som behöver specialkost ombedes höra av sig i god tid före mötet. Vi har också lotteri och tar tacksamt emot vinster. Eventuella ändringar eller tillägg i programmet kommer att publiceras på denna sida samt på förstasidan. 

Varmt välkommen till våra aktiviteter!
Är de märkta med en kaffekopp passar det att ta med fikakorg.


Bild Torsten Wallin
27 januari kl 15 "Trädgården här på ön"

Vi har förmånen att återigen få lyssna till ett föredrag av Torsten Wallin. Han besökte vår förening 2014 och talade utifrån sin bok "Sol och skugga", ett mycket uppskattat föredrag.

Torsten är landskapsarkitekt med 40 års erfarenhet av planering och gestaltning av parker, bostadsområden och villaträdgårdar. Han har skrivit tre böcker om trädgårdsgestaltning: "Vildros och kaprifol" 2005, "Sol eller skugga" 2010 och "Hur en trädgård blir till" 2013. Torsten bidrar också kontinuerligt med växtporträtt i tidningen Hemträdgården.


Bild Torsten Wallin
I detta föredrag kommer Torsten att berätta och visa bilder från sin egen trädgård som ligger i det yttre havsbandet i Stockholms skärgård. Trädgården har vuxit fram under 40 års tid. Här vill han visa hur man på en naturtomt med karga och blåsiga förhållanden, med varsam hand, kan nyttja den vilda naturen och förena den med en trädgård. 


Föredraget är ett samarbete mellan Adolfsbergs Trädgårdsförening, Örebro Norra Trädgårdsförening, Östernärkes Trädgårdsförening och Trädgårdsamatörerna.
Plats: Almbykyrkans stora församlingssal, Almbyvägen 4 
Inträde och fika: 60 kr. Meddela specialkost vid anmälan.
Anmälan med kontaktuppgifter: adolfsbergstradgardsforening@gmail.com eller samtal/sms till telefon 076 830 85 60 senast 20 januari.
OBS! Beroende på hur många anmälningar det blir kan lokalen komma att ändras. Alla anmälda kontaktas då personligen. Var därför noga med att ange allas kontaktuppgifter om du anmäler fler än en person.


10 mars kl 14.00

Årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar

kl 15.00  "Jord i kruka och trädgård"
Bild Tom Ericsson

Jord för odling i kruka, urna och i trädgården är temat under eftermiddagen när Tom Ericsson, hängiven odlare med bakgrund som lärare och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Bild Tom Ericsson
Tom kommer att besvara en rad centrala frågor för oss trädgårdsodlare som exempelvis: Behövs verkligen alla specialjordar? Hur ska en bra jord för sådd respektive drivning vara? Vad är en bra trädgårdsjord och hur förbättrar man en jord med dålig struktur och lågt näringsinnehåll? Biokol - framtidens jordförbättrare - sanning eller myt?
Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Fika: 20 kr


7 april kl 15.00 "Lyckas med pelargoner"

Evy Hultqvist kommer och berättar i ord och bild om sina erfarenheter av pelargonodling och ger oss tips på hur vi lyckas med vår egen odling. Evy tar med sig pelargonsticklingar till försäljning.
Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Inträde och fika: 50 kr 

Bild Kjell Hjerpe
20 maj kl 18.30 "En riktig samlarträdgård"

Trädgårdsbesök hos Kjell och Birgitta Hjerpe i Åby, Sköllersta. Här finns en samlarträdgård som innehåller mycket spännande, exempelvis ca 200 olika barrväxter, nästan lika många olika hostor, många rhododendron och azaleor, olika prydnadsgräs, perenner, stenpartiväxter, liljor och mycket mera. 

Växter finns till försäljning. Endast kontant betalning och så jämna pengar som möjligt och inte stora sedlar.
Samåkning rekommenderas då parkeringsmöjligheterna är begränsade.
Plats: Åby 408, Sköllersta
Samåkning från Adolfsbergs vårdcentral kl 18.00
 

 28 maj kl 18.00 "Shoppa loss"

Besök på Trädgårdsväxter AB. Handelsträdgården på Bondsättersvägen tar emot oss och ger en presentation av årets nyheter. Vi kan sedan vandra runt i handelsträdgården och hitta just de växter och tillbehör som kan passa i våra trädgårdar. Under kvällen får vi handla med 20% rabatt på hela sortimentet.
Plats: Bondsättersvägen 87, Örebro    Trädgårdsväxter AB

Bild Trädgårdsväxter AB13 juni kl 18.30 "Drömmen om ett vattenfall"

Bild Gull-Britt Pettersson
Trädgårdsbesök i Rangeltorp. Vi får vandra runt i Gull-Britt Petterssons trädgård bland många små rabatter med blandade perenner. I väntan på att drömmen om ett stort vattenfall ska slå in så finns där en liten damm att glädjas åt.
Plats: Emilsberg, Rangeltorp 317, Örebro
Samåkning från Adolfsbergs vårdcentral kl 18.15.


Bild Gull-Britt Pettersson

 
Exempelbild
 4 augusti kl 10 - 14 "Dags att shoppa loss igen" 

Vi besöker Rolands Plantskola i Revsten som ligger söder om Kristinehamn. Rolands perennaodling är en grossistplantskola som drivs av Ulla-Lena och Jan-Erik Wiik. Plantskolan är normalt inte öppen för privatpersoner men som förening har vi bjudits in och kommer att kunna handla mycket välskötta perenner.
Plats: Revsten 3110, Kristinehamn. Egna bilar. Rolands plantskola
20 augusti kl 18.30 "Att odla i zon 5"

Vi besöker två trädgårdar i Kilsbergen.

Först hälsar vi på hos Kajsa Källerus som höll föredrag hos oss under 2018 och nu visar sin trädgård. Kajsa odlar grönsaker i zon 5 i Kilsbergen och försöker att vara så självförsörjande som möjligt. Hon inspireras av permakultur, klimatsmart ätande och har hållbarhet som ett av sina ledord i odlandet. Hon kommer att visa sina täckodlade bäddar, berätta hur hon gör i stället för att gräva och prata om biokol, ätbara perenner och kvävefixerande grönsaker. Kajsa bloggar om sitt odlande för Nerikes Allehanda.
Plats: Getingedalen 205, Örebro. Samling på parkeringen i Blankhult.  
Kajsa Källerus hemsida

Bild Kajsa Källerus

Efter att vi har besökt Kajsa åker vi nerför backen ett par kilometer och stannar hos Marita Asklöv som driver företaget Asklövs Trädgårdsdesign. Hon är utbildad trädgårdsmästare och, förutom arbetet med att utforma kunders trädgårdar, erbjuder hon ofta kurser av olika slag. Sin egen trädgård på Kilsbergskanten använder hon ofta som referensobjekt. När hon föreslår växter i sitt arbete med design är det en stor fördel att själv ha erfarenhet av växterna. Hennes ambition är att skapa vackra, funktionella och lättskötta trädgårdar.
Plats: Nybråten 212, Örebro Maria Asklövs hemsida
Samåkning från Adolfsbergs vårdcentral kl 17.45.

Bild Marita Asklöv


23 augusti kl 15 "Med båt till unik äppelodling"


Exempelbild
Vi besöker äppelodlingen på Alntorps ö i Norasjön och får en guidad visning av Maria Eriksson. Genbanken har fokus på Bergslagens pomologiska arv. Här bevaras ett 20-tal mandatsorter* jämte ett 50-tal insamlade sorter. Merparten av träden är planterade i slutet av 1990-talet och har beskurits varsamt med målsättning att dokumentera respektive sorts unika växtsätt. Genbanken sköts av Arbetsmarknadsenheten i Nora kommun. 
Plats: Samling vid Nora Brygga och båten M/S Plaskus 14.50 för överfart till Alntorps ö kl 15.00.
Samåkning från Adolfsbergs vårdcentral kl 14.00

* Mandatsorter är sorter av svenskt ursprung samt utländska sorter med lång odlingstradition. Det kan vara namngivna sorter som spridits lokalt eller sorter framförädlade och marknadsförda av svenska växtförädlare.11 september kl 18.30 "En betraktelse ur en äppelnörds perspektiv"

Vår föredragshållare Christer Sandberg säger sig ha "snöat in" på just äpplen, kanske för att han alltid varit förtjust i att äta äpplen. Detta intresse har lett till både flytt och husbygge så att han nu har mellan 150 - 180 äppelträd omkring sig. Hur många sorterna är har han tappat räkningen på.

Vi har att vänta oss ett personligt föredrag om Christers stora intresse och det kommer säkert att blir en del nyttig information om skötsel, sorter och användning av äpplen också.
Plats: Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Glomman 127
Inträde och fika: 50 kr17 november "Hipp, hipp, hurra! Vi fyller 25 år"

Vi ställer till med fest och firar att vår förening fyller 25 år. Särskild inbjudan kommer att skickas ut till alla medlemmar. Vi utlovar diverse festligheter, förtäring, underhållning med mera.


Övrigt

21 - 24 mars Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan i Stockholm
26 maj Trädgårdsdag i Karlslund

 
Du är också välkommen till de trädgårdsaktiviteter 
som anordnas av övriga trädgårdsföreningar i Örebrotrakten.
Se deras hemsidor för program:  
Örebro Norra Trädgårdsförening
Glanshammars Trädgårdsförening

Östernärkes Trädgårdsförening
Trädgårdsamatörerna Närke