P1:s trädgårdsexpert på besök
Maj-Lis Pettersson, känd från Odla med P1, gästade oss med föredrag på årets första träff som föregicks av årsmöte. Maj-Lis är utbildad hortonom och specialist på skadedjur, växtsjukdomar och växtskydd. Att hon har en gedigen kunskapsbank att hämta fakta ur blev vi varse under eftermiddagen.
På bilden av Maj-Lis här intill ser ni en av alla de buskpioner som finns i familjens trädgård utanför Uppsala. Just buskpioner är en av Maj-Lis favoritväxter och eftersom den är lätt att fröså och driva upp egna plantor av ägnar sig Maj-Lis gärna åt det. En annan favoritväxt är magnolia och då gärna Magnolia x loebneri 'Merrill'.
Magnolia 'Merrill' |
Att Maj-Lis gärna pratade länge och utan uppehåll framhöll hon själv i inledningen, så efter någon timme fick vi signalera lite fint att det nog var dags för fika. Efter att också ha förrättat dragning i lotteriet var det så dags för föredragshållaren att ta vid igen.
Så småningom var det dags för frågestund som tyvärr blev lite kort på grund av en tågtid som skulle passas. Ändå utnyttjade vi tiden så maximalt att Per-Åke, som skjutsade till stationen, fick springa före och hejda tåget för att Maj-Lis skulle hinna med. Det gick bra som tur var.
Här följer några av de tips och svar på frågor som Maj-Lis gav oss.
- Gör saker noggrant från grunden. Det kostar lite tid och pengar men ger mycket tillbaka. Ett exempel är geoduk under grusgångar för att slippa ogräs.
- Trampa inte i grönsaksland, gör gångar runt omkring, lagom bredd på landen, som gärna får vara upphöjda bäddar, är 1.20 m.
- Kompostmaterial behöver inte vara helt nedbrutet, det går bra att lägga på landen ändå och det går även att lägga blast med mera direkt i landen och täcka med markduk för odling av värmekrävande växter.
- Två saker lägger inte Maj-Lis i komposten på grund av den långa nedbrytningstiden, avocadoskal och äggskal. Äggskal kan mosas i småbitar och strös ut om man vill.
- Maj-Lis förgror mycket av det som senare ska planteras ut, ibland även dill.
- Värmematta rekommenderas för förgroning.
- Ruccolasallad odlar hon i växthus för att slippa jordlopporna.
- Tuja är INTE en av favoritväxterna. Maj-Lis rekommenderar bukettapeln Malus toringo var, sargentii E som är frisk, har vacker blomning, vackra frukter och fin höstfärg. Den kan vara friväxande eller klippt.
- Använd gärna fiberduk för att hålla skadeinsekter borta.
- Vinbärskvalster på svarta vinbär är besvärligt och särskilt drabbar det sorten Storklas. Bra sorter är Ben Gairn, Ben Hope, Ben Tron och Risarp.
Amandine - Brunröta på potatis är inte heller trevligt. Så fort den dyker upp ska all blast tas bort. Det kan vara en fördel att odla tidiga sorter som tål lagring bra som till exempel Amandine, Cherie och Rocket. Potatis bör förgros i jord tre veckor före utplantering.
- Järnfosfat fungerar bra mot spanska skogssniglar, håll den bara torr till exempel under en takpanna.
Bukettapel |
Tack till Maj-Lis Pettersson för ett mycket kunnigt föredrag.