onsdag 29 augusti 2018


Imponerande trädgård vid gammal prästgård



Stina och Pelle Strömberg flyttade in i Glanshammars gamla prästgård för tre år sedan. Ryktet sa att det var en trädgård värd att besöka och när vi tog kontakt med Stina och Pelle, och fick veta att vi var välkomna, hängde Örebro Norra Trädgårdsförening på och ville komma med. Det var förstås helt naturligt, då Stinas mamma Gun Nilsson under lång tid varit ordförande för just Örebro Norra. Vi förstod också att Stinas föräldrar i högsta grad varit involverade i trädgårdens framväxt.




Och så, den 22 september med regnet hängande uppe bland molnen, där det turligt nog höll sig under kvällen, besökte vi den gamla prästgården utanför Glanshammar. Som det anstår en prästgård var det första som mötte oss ett stort vårdträd i form av en lind. Vi blev förstås genast avundsjuka, en känsla som sedan skulle bestå genom kvällen.





Samling och "Hej på dig" på gårdsplanen. Ett fyrtiotal trädgårdsintresserade mötte upp.


Stina inledde kvällen med att berätta om hur hon planerat och byggt upp trädgården. Visionerna var stora, ambitionen likaså och när vi kom runt knuten förstod vi att det även gällde energin. 

Hur har de hunnit med allt detta på tre år? Lägger man sen till att det har målats och inretts och inte minst bakats kakor i massor under tiden så var det en och annan av oss som fick lite större ögon än vanligt. I det här huset kan man inte ha sett ett tv-program på tre år. Eller?



Här följer en liten rundvandring i den 15000 m2 stora trädgården. 


Vackra krukarrangemang .......
....fanns det lite här och där.


Detta är en söt ros med pyttesmå blommor.

Ett av gårdens övriga hus....

Prästgården med utbyggd rymlig uteplats.











...försedd med funkiarabatt.










Lilla Toscana
Några extra ord förtjänar denna del av trädgården. Helt övervuxen med kirskål och annat ogräs frilades denna innergård och ölandssten blev synlig. Vissa stenar har flyttats från annat håll i trädgården och på så sätt blev det en stensatt innergård i medelhavsstil kallad "Lilla Toscana", ett mycket lämpligt namn med tanke på "olivträd" (silverpäron), persikoträd och springbrunn. 

Restaurerad springbrunn....
...med vackert kakel i botten.

Alla som ville fick smaka.
Persikoträd fullt med frukt
Inramande häckar fanns det gott om....
...liksom hortensian Annabelle.
Här har en större berghäll borstats fram.
Paradrabatten
Naturligtvis fanns även växthus och odlingslådor med nyttoväxter, liksom stor fruktträdgård.
Stora planer fanns även för resten av den parkliknande trädgården. Här ska det bli en ellipsformad gräsmatta med en centerpiece av något slag.

Som avslutning på kvällen bjöd Stina och Pelle, som gjorde kökstjänst under besöket, på kaffe med hembakta muffins och kakor. Vi lät oss väl smaka och många beundrande ord fälldes om den fantastiska trädgården som efter bara tre år hade fått detta vackra och väl genomtänkta utseende. Vi återvänder gärna om några år för att se vad Stinas kreativitet då har tagit sig för uttryck. För här kommer det inte att stå still, det är en sak som är säker. 

Stort TACK till Stina och Pelle!

PS Ännu ett reportage om besöket finns här Isas Trädgård