fredag 9 november 2018

Oj, så olika två trädgårdsföredrag kan vara!


De två NA-bloggarna, Kajsa Källerus och Ulf Lundin, drog fullt hus med sina föredrag söndagen den 28 oktober.

Två personer, två olika trädgårdsintressen. Så hade vi annonserat. Och det blev verkligen två helt olika föredrag. Många kontraster men också somligt som förenade. Så härligt att vi har en förening där vi har högt i tak och där olika idéer och trädgårdsinriktningar får komma till tals. Först ut var Kajsa Källerus med stort intresse för grönsaksodling. Efter fikat följde Ulfs Lundins ”latmansträdgård” med fokus på njutning för ögat.

Kajsa




Kajsas trädgård ligger i Kilsbergen med odlingszon 5. Desto mer imponerande var det att hon får det att växa så bra. Det är det ätbara som Kajsa särskilt intresserar sig för och det hela började egentligen när hon fick uppdraget att blogga för Nerikes Allehanda och började söka fakta till sitt skrivande. På det sättet hamnade hon snart på en utbildning i ”Småskalig Odling” på Karlskoga Folkhögskola. Kursen utgick från Agenda 2030 där begreppet permakultur är centralt.




Uttrycket permakultur som dyker upp allt oftare har sitt ursprung i orden PERMAnent och agroKULTUR och betyder, med andra ord, hållbar odling. Omsorg om jorden, omsorg om människan och rättvis fördelning är nyckelbegreppen. Kajsa betonade hur viktigt hon tycker det är med just omsorg om jorden med tanke på framtida generationer.

Att Kajsa också lever som hon lär blev tydligt under föredraget. I största möjliga utsträckning odlar hon och sambon Gizmo det hushållet behöver av grönsaker, frukt och bär. De bor nära svampskog och bärmarker och har därför lätt att ta tillvara på det naturen ger, vilket de uppskattar mycket. Kajsa är också mycket mån om att minimera transporter och det som behöver köpas till odlingen, som till exempel halm till grönsaksbäddarna, kommer från närliggande gårdar.




Att odla ekologiskt gör skillnad, inte bara för människan, utan framför allt för jorden och alla jordarbetande organismer som finns där. Gräsklipp och halm för täckodling, köksavfall och annan kompost tas till vara och återförs till jorden där maskar och andra djur glufsar i sig och betalar tillbaka med att gödsla. Behövs mer näring blir det organiskt material och ingen konstgödsel, som i stället på sikt utarmar jorden och tar död på krypen.



”No dig” predikar Kajsa, gräv inte, luckra bara jorden genom att vrida om grepen lite, på så sätt störs de viktiga jordarbetarna minimalt.

Vad odlar Kajsa då? Företrädesvis det de tycker om, det som kan lagras, det platsen tillåter och det som inte finns att köpa. Hon förlänger gärna säsongen genom att så rädisor och härdiga sallatssorter tidigt i växthuset. Växthuset passar också bra till vinterförvaring av till exempel purjolök.






Några tips på nyttigheter är vintertomater med tjockare skal som tål lagring, gråärt, havtorn med mycket hög c-vitaminhalt, vilket även nypon och rönnbär har. Rönnbärsskott är för övrigt en riktig vårdelikatess i salladen där även kärleksörtens blad passar.






 Och på vintern? Ja då får man odla på köksbänken förstås.

Tack Kajsa för ett mycket inspirerande och lärorikt föredrag framfört på ett underhållande och trevligt sätt! Föreningen har fått löfte om att besöka Kajsa och Gizmos trädgård nästa år så håll utkik i nya programmet när det kommer.



                                  

 Ulf

 



Också Ulf hade lagt ner mycket omsorg på sitt föredrag och valde att i detalj beskriva hur han har gått tillväga för att skapa den vackra trädgård han har idag. Många fina och förklarande bilder illustrerade. Ulf och hustru Bibbi, som också kom till tals med kompletterande kommentarer under föredraget, har bott i huset i Brickeberg sedan 1980. Det tog dock ganska lång tid innan de tog itu med trädgården som från början mest bestod av gräsmatta och höga tallar. Det enda man gjorde från början var att plantera en spireahäck som står fin än idag.

Långt senare började Ulf gräva upp en bit gräsmatta, lägga torvblock i kanten, markduk i gropen och fylla på med rhododendronjord. Där planterade han småvuxna rhododendron, azaleor och andra surjordsväxter. Det var starten på ett begynnande trädgårdsintresse. Det fortsatte med nya rabatter, med den skillnaden att torvblocken byttes ut mot de uppgrävda grästorvorna som helt enkelt vändes uppochner och fick bilda kant, där marktäckarna kunde "rinna över".




En damm måste man ha, tänkte Ulf, och började gräva för hand. Jordmassorna som blev över hamnade på en halvskuggig plats i trädgården för att skapa intryck av att tomten var kuperad. Där planterades myskmadra, Ulfs älsklingsväxt, med följd att kullen nu har en bedårande vit sky av myskmadrablommor på våren.














Framsidan var ett sorgebarn och Ulf tyckte synd om grannarna som var tvungna att se denna skamfläck. En dag fick Ulf se en så kallad dubbelmur i en villatidning och plötsligt visste han hur han ville ha det. Sagt och gjort. Eftersom Ulf säger sig vara lat och ta den bekväma vägen så kom snart lastbilar med grus, murbyggare och jordtransport och vips var det klart. Återstod bara det roliga, att välja växter, plantera och se dem trivas och växa. Där finns nu till exempel skvattram, klockbuske, japansk buskrosling, azaleor och dvärgrhododendron samt ett järneksklot.



Nästa gång det var dags för en liknande aktion var när Ulf bestämde sig för att en lund måste man ju ha. Lat ska man vara! En kranbil med 15 m3 jord, markduk, upplagda grästorvor och trädstammar där växterna kunde rinna över kanten och så plantering. På bara någon säsong hade allt vuxit till ordentligt och nu finns där en ljuvlig lund.









 Och så var det området mot vägen. Ja, ni förstår mönstret, kranbil, grästorvor, markduk, plantering och marktäckarna rinner över kanten. och så kommer det nog att fortsätta. Ibland med stenar vid kanterna. Stenar är trevligt, tycker Bibbi, som såg till att en stor sten, som grävdes upp i gatan, lyftes in i trädgården. Det blev en härlig lekplats för barnbarnen som kallar den "berget".

Sort tack också till Ulf för det inspirerande föredraget. Föreningen besökte Ulfs och Bibbis trädgård för ett par år sedan men det finns all anledning att återkomma och se härligheten så småningom. Då har det säkert kommit till några nya rabatter med marktäckare som rinner över kanten.

Vi tackar också Trädgårdsväxter AB, Blomsterlandet Marieberg och enskilda medlemmar som bidrog med fina vinster till kvällens lotteri.


1 kommentar: