söndag 5 april 2020

Lyckad odling med biokol och täckodling


– Ni kan sluta rensa ogräs och att gräva! Det är Börje Remstam som utbrister detta till oss i den fullsatta salen. Han håller upp några skyltar med ord som varenda trädgårdsintresserad person alltid utför i sin trädgård.
Vi småler och nickar artigt, men tänker; är han inte riktigt klok? Det låter ju för bra för att vara sant. Och då brukar det ju inte vara sant. Fast han hävdar att det faktiskt är sant.
Men hur skulle det gå till? Jo, genom täckodling, säger han. Enligt Börje har han varken rensat ogräs, gödslat eller grävt i sin trädgård på 40 år då han har täckodlat.

Det är när jordytan är öppen som du får problem med ogräs och annat du inte vill ha där. Jorden dräneras också snabbt på näring som du hela tiden måste tillföra.

Vid täckodling är jordytan alltid täckt med organiskt material som matar maskar och mikroorganismer i jorden. De i sin tur bryter sedan ner materialet och resultatet efter maskarnas jobb blir en näringsrik och lucker jord med bra struktur. Det går visserligen åt en hel del löv, halm och gräsklipp för att täckodla, men kan man lösa tillgången på material är det bara att sätta igång!

2010 började Börje även tillföra biokol i sina odlingar. Till en början, när han inte hade så mycket, fördelades biokolen ut på de fasta såraderna under hösten. Men nu, när han har större tillgång fyller han på över hela året. Biokolen framställer han själv. Enligt honom är biokol gjort av sågspån från motorsåg allra bäst. Biokol är klimatsmart och bidrar till en bördig jord med porös markstruktur. Den fungerar som en näringsdepå i jorden då kolet binder näringsämnen. Framför allt har det en förmåga att lagra kväve som sedan utsöndras när växten behöver det.
Men kolen måste laddas, för lägger du ut kolen som den är suger den åt sig all näring i jorden. Därför laddar Börje sin kol med urin samt nässel- och vallörtsvatten innan han lägger ut den. Biokol kan man inte använda för mycket av, säger Börje. Askan däremot, bör användas mer försiktigt. Högst en handfull aska per kvadratmeter. Fast bärbuskarna trivs om de får lite aska.

Börje har skrivit flera böcker om hur du går till väga för att lyckas med täckodling och att tillverka biokol. Behöver jag säga att böckerna som han hade med sig försvann i rasande fart…

Efteråt är jag alldeles snurrig och funderar desperat på var jag kan få tag på tillräckligt med material för att testa att täckodla. För min rygg har ju ingen lust att varken gräva eller rensa ogräs.😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar